60 jaar Meplax

Zestig jaar in vogelvlucht


In 2012 bestond Meplax 60 jaar. Een goede reden om eens in ons verleden te duiken. We kijken terug op een periode waarin het bedrijf groeide van een lokale handelaar tot een onderneming die de Benelux als afzetgebied heeft. Meplax in vogelvlucht:

1952. De grootvader van huidige directeur Rico van de Ven is architect. Hij wil niet alleen de ontwerpen maken, maar ook de bouwmaterialen leveren. Destijds ging dat onder andere om plaatmaterialen zoals zachtboard, hardboard en triplex. Als deze combinatie niet zo vruchtbaar blijkt, neemt Rico’s vader (toen 21) dit onderdeel van de zaak over onder de naam Firma Van de Ven. Het bedrijf was gevestigd in de Teijchinelaan in Breda.

1955. De platen worden per trein in Breda geleverd en met de hand gelost. Vervoer gaat deels met de bakfiets naar het kleine magazijn.

1965. Het bedrijf ontwikkelt zich snel tot landelijke opererende plaatmateriaalhandel. Er wordt een groter pand in de Bredase van Schootenstraat (Ginneken) betrokken.

1968. De naam wordt gewijzigd in Meplax (Meubel plaat triplex).

1972. Meplax gaat over de grens. De vrachtwagens die leeg naar de spaanderplaat fabrieken in Belgie rijden gaan nu de Belgische klanten Voorzien van plaatmateriaal.

1977. Het bedrijf groeit verder en de locatie in Breda(het Ginneken) wordt te klein. De gemeente werkt niet mee om de hinderwet vergunning te verlengen en er komt een nieuwbouwpand van 6000m2 in Gilze.

1982. Het bedrijf groeit door en de magazijnen worden uitgebreid naar 10000m2. Meplax gaat de distributie van Metsaliitto berken multiplex(nu FinnForest/Metsa Wood) in de Benelux verzorgen.

1985. Meplax blijft zich verder ontwikkelen ondanks de moeilijke crisis jaren 1981-1984.

1988. De vader van Rico en Monique van de Ven overlijdt plotseling.

1992. Rico van de Ven stapt in de zaak. Sterkere focus op specialisme: houten plaatmaterialen. Meplax richt zich meer en meer op het gebruik van verantwoorde houtsoorten zoals populieren en berken (productiebomen).

1995. De communistische gedachte en centralistische verkoop van de Russische overheid verliest zijn kracht. Russische berken fabrieken gaan rechtstreeks zaken doen met Meplax. Ruilhandel transacties doen hun herintrede door de instabiliteit van de Russische Roebel.

1997. Vijfenveertigjarig bestaan met open huis in Gilze thema "Meplax de specialist in plaatmateriaal"

1999. Door de jarenlange ervaring met vele Russische berken fabrieken kan Meplax een compleet assortiment aan Berken producten vanuit Rusland leveren van blank berken, Form (betonfilm) tot Deck (antislip) 

2002. Het vijftigjarig bestaan. Meplax verkrijgt het FSC® certificaat.

2005. Meplax verkrijgt PEFC certificaat.

2012. Het zestigjarig bestaan. Discover the World of Plywood . Ton van de Ven viert zijn vijftigjarig jubileum.